Vill du bli ledare? Tryck för att läsa mer!
SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
ASARUMSGYMNASTERNA
- Tillsammans har vi roligt!
Vår historia (1954-2024)
2024-03-28 12:53

Läs mer om åren som spelat en stor roll i föreningens utveckling!

"1954: Tack vare att den nya idrottsplatsen i Froarp stod klar, hade 55 nyfikna personer samlats på Hotell Solsta för att hålla det allra första mötet inför sammanslagningen av de föreningar som tillsammans kom att bilda AIF"

Senast uppdaterad 2024-03-28

 

1954 - Då allt började... 
På Hotell Solsta i Asarum samlades den 24 september både unga och gamla för att slå ihop 
Strömma BK och IK Asarne till en förening. 
IK Asarne bedrev gymnastikverksamheten sedan 15år tillbaka, då Emil Holmberg fick igång den första manliga motionsgruppen 1939. Något år senare började Karin Fäldt med kvinnlig motion, så kallad “Husmorsgymnastik”. 
Tack vare att den nya idrottsplatsen i Froarp stod klar, hade 55 nyfikna personer samlats i hotellets matsal för att hålla det allra första mötet inför sammanslagningen. 
Yngst på plats var Inga-Stina Holmberg, 13år - dotter till Emil Holmberg. 

Mötet antecknades noggrant av Stig Persson som valdes till sekreterare för kvällen. Stig Persson kom länge att var kvar inom föreningen under olika positioner. Som ordförande för mötet valdes Helmer Kaj, som även blev föreningens ordförande under det första året, därefter följde Gunnar Krona under ett år och senare Stig Persson som satt på positionen ända fram tills 1966. 
 
Den första november 1954 skrev Helmer Kaj och Stig Persson på ansökan om föreningsuppstarten, som skickade till Sveriges Riksidrottsförbund. För ansökan betalades hela 17 riksdaler och motiveringen löd: 
  “Har till ändamål att genom utövning av idrott och friluftsliv 
   verka för höjande av medlemmarnas andliga och fysiska 
   fostran samt för främjande av god kamrat- och idrottsanda.” 
 
Sedan mötet på Solsta varvades ytterligare 20 personer och i uppstarten av AIF 
står vi redo med hela 85st medlemmar! 

 

1955 – Gymnastikens verksamhet bedrivs i Röda skolan (Kyrkskolan, som förr hade en gymnastikhall) där gymnastiken hade tre avdelningar och 54 gymnaster. 

 

1964 - 10ÅRS JUBILEUM

 

1974 - 20ÅRS JUBILEUM

 

1977 – Gymnastiken får ett rejält uppsving och antalet gymnaster fördubblas under de närmsta åren (från 557 till 1100), delvis berodde detta på att Korpadalsskolan byggs och gav oss tillgång till fler lokaler. Siv Olsson startar upp “Redskap för alla”, även detta är en bidragande faktor till den stora ökningen gymnaster.
  

1978 – Uppvisningarna flyttas ifrån Stenbacka, där vi hade ca 100 åskådare, till Väggahallen med över 1000 åskådare. Idén kom från Annelie Adamsson som såg potentialen för föreningen! Det blev lite mothugg till en början, då Väggahallen inte låg i Asarum. Men med facit i hand, vet vi att det var ett vinnande koncept!

 

1984 - 30ÅRS JUBILEUM 

Firas tillsammans med hela AIF på idrottsplatsen i Asarum där vi bjöd in alla medlemmar till stort galej!

1989 - AIF delar upp alla sektionerna. Badmintonen blir egen, medan fotbollen och gymnastiken går ihop som en allians. Fotbollen byter namn till AIF/FK och gymnastiken till AIF/GK.

 

89/90 - Den nystartade ungdomsstyrelsen, i ledning av Tommy Augustsson, tar fram en vit träningsoverall med blåa och gula inslag. En hint till AIF’s klassiska färger. 

 

91/92 - Step Up & Aerobic är den populära träningsformen! 

 

93/94 - “Mamma-Pappa-Barn" är en nyhet som genast succé och låter familjen träna ihop med de allra minsta. Vi skickar även Karin Blomdahl, Nina Persson och Katharina Mellqvist till “SM i Aerobics” där de kommer på en fantastisk fjärde plats! 

 

94/95 - 40ÅRS JUBILEUM 
Kavajnålar med vår logga tas fram och delas ut till ledare och medlemmar. En gemensam jubileumsfest anordnas tillsammans med fotbollen i Bellevueparken. 

 

95/96 - Tillsammans med Karlshamns Gymmix inleder vi ett samarbete och planerar inför framtida samarbeten. 

 

96/97 - Sommargympa är ett nytt inslag som arbetats fram tillsammans med Karlshamns Gymmix. Passen hålls 2ggr/veckan under tio veckor i juni-aug. Asarum och Karlshamn håller passen på olika dagar för att de inte ska krocka. Passen hålls gratis av engagerade ledare som gör spontan-träningen möjlig sommartid!

 

97/98 - Asarumsgymnasterna och Mörrums Gymmix* går ihop och verkar som en förening på två orter. Träningsfokuset för de yngre i Asarum ligger mest på redskapsgymnastik och gympa, medan Mörrum håller kvar vid mer dans och olika former av gymmix. 
Mörrums Gymmix hade länge tillhört Mörrums GoIS ”Gymnastik och Idrottssällskap”, men ville nu utvecklas vidare inom både barn och vuxengrupperna.


*LÄS MER OM MÖRRUMS-IDROTTEN:

Mörrums GoIS bildades 1925 på initiativ av ortens tidningar. Till en början ägnade de sig åt fotboll, senare lägger man till handboll, bordstennis och tennis.

Först 1965 startar man upp motionssektionen, som då blev Mörrums GoIS 5:e sektion.

Efter ytterligare några år lägger de även till Konståkning och Hockey.

Tillsammans har sektionerna sin bas i Jössastugan på Jössaslätt. Så småningom kompletteras verksamheten med gymnastikverksamhet i Mörrums skola under vinterhalvåret.

 

Under senare del av 80-talet växer sig den kvinnliga delen av gymnastikverksamheten allt starkare med flera vuxen- och ungdomsgrupper. En säsongsavslutande uppvisning hålls under många år i Norrevångshallen.

 

Tillslut blir det svårt att samordna gymnastikverksamheten och resterande verksamhet på Jössaslätt. För att ge gymnastiken fullt fokus övergår den till att bli en separat del av Asarumsgymnasterna.

 

98/99 - Skinkjympa är ett nytt inslag som tagits fram genom ytterligare ett samarbete med Gymmix i Karlshamn. Dessa pass kostar tio kr och här går alla intäkter till välgörenhet. Barncancerfonden är den fond som föreningarna fortsatte skänka pengar till under flera år framöver. 

 

99/00 - Tai Chi & Qi Gong är den populära träningsformen! 

 

00/01 - ASARUMSGYMNASTERNA.NU 
En hemsida startas upp i marknadsföringssyfte då medlemsantalet sjunker. Efter flera artiklar i tidningarna om att människor blir allt mer stillasittande vid datorerna gör föreningen ett försök att nå dem digitalt. 

Vi startar ett samarbete med Intersport som tar fram en ny blå ledartröja och matchande vattenflaska med båda loggorna för Asarum och Mörrum. 
Efter årsmötet ställer vi också kravet att alla huvudledare måste gå Svenska Gymnastikförbundets baskurs innan de får bli huvudledare i barngrupperna.  

 

01/02 - Lättgympa, Medelgympa och Workinggympa är den populära träningsformen! 

 

03/04 - 50ÅRS JUBILEUM 
En ny logga tas fram av Sylvia Stenfeldt där både Asarumsgymnasterna, Mörrums Gymmix och hemsidan står med. En gemensam jubileumsfest anordnas tillsammans med fotbollen i Bellevueparken. 

 

04/05 - Linedance, Power Yoga och Box är populära nyheter! 

 

05/06 - Efter många år väljer vi att sluta sälja Bingolotter. Vi ingår i ett samarbete ned Victoriaföreningen i Blekinge och säljer “rosa produkter” för stöd till Rosa Bandet under oktober månad. 

 

07/08 - Gymnastikförbundet anordnar “Pink Aerobic” där ledare från både Asarumsgymnasterna och Karlshamn Gymmix håller pass i Väggahallen och samlar in pengar till Bröstcancerfonden. 

 

08/09 - Bamsegympa är ett nytt format som snabbt blir populärt. Barn tränar med förälder.

 

13/14 - 60ÅRS JUBILEUM 

En ny logga tas fram av Ida Augustsson (numera Viippola) i samband med jubiléet.

 

15/16 - Nya träningsformerna Tabata, Core och Cirkelträning blir mer populära och medelgympan, som länge varit träningsformen för somrarna, väljer att ta ett uppehåll med Sommargympan. 

 

16/17 - Vi öppnar upp ett Facebook-konto för lättare kommunikation med våra medlemmar.  

 

18/19 - Sommargympan kom tillbaka tack vare Ann Modigh! 
I ny form presenterar vi utomhuspass med styrka, Cirkelträning och Tabata. 

 

19/20 - Vi öppnar ett Instagram-konto för lättare kommunikation. Genom mer kommunikation och att nya träningsformer etablerat sig ökar vi med över 100 medlemmar mot föregående år. Covid-19 smiter långsamt in i landet och vårterminen kortas ner och uppvisningen ställs in. Vuxen passen kunde fortgå genom utomhusträning med avstånd. 

 

20/21 - Redskapsgymnastiken ökar i popularitet och tack vare tider i Stenbackahallen kan vi erbjuda fler barn redskapsgymnastik. Tyvärr fick vuxensidan och grupper där barn tränar med föräldrar avslutas redan under hösten p.g.a. restriktionerna under Covid-19. Övriga barngrupper fick behållas med restriktioner för hämtning och lämning. Vi hade ingen Skinkgympa och erbjöd istället digitala träningspass över våra sociala medier. När våren kom startade vi inte upp verksamheten alls och uppvisningen uteblev igen. Tack vare bra väder kunde vi däremot erbjuda utomhusträning för vuxna i begränsad form och för begränsat antal.  

 

21/22 - Trots avbrott pga Covid-19 öppnar vi upp föreningen med över 500 medlemmar! Trycket är stort på främst Barn och Ungdomssidan. Vuxensidan minskar då rädslan för Covid-19 ligger kvar. 
Vi startar upp ett samarbete med Stadium där medlemmar kan beställa träningskläder digitalt och samtidigt stödja föreningen med genom bonuspoäng på köp.

 

23/24 - 70ÅRS JUBILEUM

Vi tar fram 100 kavajnålar inför jubiléet och slår på stort med dubbla uppvisning i Väggahallen. Under uppvisningarna följer vi alla årtiondena vi varit aktiva under och slår publikrekord vid båda tillfällena. Redan innan pandemin hade medlemsantalet tyvärr trappats ner till ca 400 medlemmar, men vid 70års jubiléet har vi åter det högsta medlemsantalet vi haft på över 20år. 650 medlemmar och 50 ledare är en siffra vi gärna lägger in i historieboken!

 

 

----------------------------

Vet du mer om vår historia? Tveka inte att höra av dig till oss via våra sociala medier, eller skriv till vår mejl "asarumsgymnasterna@gmail.com". Tack för att du hjälper oss minnas!


Nyhetsarkiv
Loggor2024-03-27 20:17
 
Följ oss på instagram @asarumsgymnasternas
Vi samverkar med: